This section is for people talking about their emotional problems. Depression, anxiety, and other conditions affecting mental health are often very serious, and should be discussed with a doctor, counselor, or psychiatrist.
LIFE-SKILLS ENGLISH FOR NEW IMMIGRANTS: EMOTIONAL PROBLEMS/MENTAL HEALTH COUNSELLING
VOCABULARY BUILDER:
Antidepressant = Medication that helps alleviate depression
Panic attack = A sudden and serious condition when one feels extreme anxiety both in the mind and the body
Toxic relationship = A relationship of any kind, - romantic, family, friendship - that is harmful to your mental health.
Phobia = Irrational ( = not rational) fear about something
Delusion = A belief about something despite strong evidence to the contrary
EXERCISE/VOCABULARY PRACTICE TEST
Choose the most natural-sounding answer to complete each sentence.
1. I've been very ____________ ( = nervous) ever since I came here.
Correct answer: anxious
2. My father is not a calm, peaceful man. He is very ____________.
Correct answer: aggressive
3. I'm generally _____________. = I generally believe things will end badly.
Correct answer: pessimistic
4. My sister is very ______________, and this makes it hard for her to meet new people.
Correct answer: shy
5. Can this be cured without ______________? ( = without taking pills)
Correct answer: medication
6. My family would never ________________ ( = permit) me to do this.
Correct answer: allow
7. Can you _________________ an antidepressant for me?
Correct answer: prescribe
8. It's difficult for me to forget things that happened in the _____________.
Correct answer: past
9. In my culture, this type of _____________ is not acceptable.
Correct answer: behavior
10. Sometimes I feel life doesn't make _____________.
Correct answer: sense
—
THINGS TO LISTEN FOR:
Have you ever had suicidal thoughts? = Have you ever thought about killing yourself?
Have you ever considered therapy? = Have you ever thought about talking to a professional (a psychiatrist, psychologist, counselor, etc.)?
Don't trivialize this. = Don't dismiss this as not important, or not serious.
Your family won't be informed. = We won't tell your family.