LIFE-SKILLS ENGLISH FOR NEW IMMIGRANTS: HEALTH CARE/HEALTH INSURANCE
VOCABULARY BUILDER:
Covered = Insured; if something is "covered" by an insurance policy, you don't have to pay for that thing
Free clinic = A clinic in the United States that provides free medical (and sometimes dental) care
Free of charge = Free
Ineligible = If you are "ineligible" for something, it means you don't have the right to get it, legally speaking
Fraud = The act of cheating or deceiving in order to get something (in this case could refer to lying in order to receive health care or health insurance)
EXERCISE/VOCABULARY PRACTICE TEST
Choose the most natural-sounding answer to complete each sentence.
1. This policy doesn't ____________ dental work.
Correct answer: cover
2. Your children are covered ____________ ( = as part of) your policy.
Correct answer: under
3. Many parts of Canada have free, _____________ ( = for everyone) healthcare.
Correct answer: universal
4. There is a three-month waiting ______________ to see that specialist.
Correct answer: list
5. Please ______________ ( = complete) this form for every member of your family.
Correct answer: fill out
6. New immigrants have ______________ to medical care ( = medical care is available to them) immediately.
Correct answer: access
7. My doctor _________________ ( = sent) me to this clinic.
Correct answer: referred
8. The money you pay will later be _____________ ( = returned to you) by your insurance policy.
Correct answer: refunded
9. Will we be able to see any doctor that we _____________?
Correct answer: choose
10. Would it be possible to _____________ ( = change) doctors?
Correct answer: switch
—
THINGS TO LISTEN FOR:
You are eligible for free healthcare. = You can get free healthcare.
The waiting period is two months. = You have to wait two months.
This only applies to your immediate family. = This is only true for your close family members.
That clinic isn't covered by your insurance. = If you decide to go to that clinic, you'll have to pay for it yourself.
The cost of your health insurance is deducted from your paycheck. = A certain amount of money is taken from your paycheck to pay for health insurance.